#TŐKEPORTÁL

FELAJÁNLÁSMÉRŐ

Tőkeportál saját tartalom
2021. április 13.

Egy éve indult, ma már 16,1 milliárdnál tart a Felajánlásmérő!

A koronavírus-járvány kitörése óta mérjük azokat a társadalmi felajánlásokat, amiket magánszemélyek, cégek és az állam tesz a károk közvetlen enyhítésére a járvány érintettjei számára.

Tavaly február 28. óta több mint 16,1 milliárd forint értékben, több, mint 800 felajánlás, támogatás segített a rászorultakon, illetve enyhítette az egészségügyi dolgozók problémáit. Az Felajánlásmérő index publikálása óta több mint 40 interjút készítettünk a felajánlókkal!. Idézzük fel együtt a legfelemelőbb pillanatokat!

A covid-19 járvány okozta károk enyhítését szolgáló közösségi felajánlások – mint a közösségi vagy társadalmi tőke, crowd capital – mérését szolgálja új mutatónk, a Felajánlásmérő (angolul Crowd Capital Indicator, CCI). A néhány naponta piaci értéken közzétett aggregált adatok gyűjtését a CCI módszertan alapján fél-automa, crowdsourced módszerrel gyűjtjük és validáljuk. A felajánlókat felkeressük és biztosítjuk nekik a kommunikációs lehetőséget is.

A Tőkeportál csapata a CCI-be tett munkát ajánlja fel a crowdnak, abban a hitben, hogy az indikátor és kommunikációja jelentősen hozzájárul a reagálási és alkalmazkodási képességünk aktivizálásához.

Te is ajánlj fel valamit!:)

A hírek forrása: közösségi média, híroldalak, hírlevelek
Ezúttal is nagyon sokszínű felajánlások érkeztek, egy évvel a pandémia kezdete után is jelentős mértékben hozzájárulnak az emberek a közjóhoz és kiveszik a részüket társadalmi vállalásukból. Ezt a társadalmi vállalást is hűen tükrözi, a felajánlásmérőn mért közel 16,2 milliárdos összeg, mely a rászorulókon hivatott segíteni és megerősíteni egy olyan gazdaságot, ami a vírus kezdete óta is sok nehézséggel küzd.

Februári összefoglalónk óta, a felajánlások mértéke pontosan 47%-kal nőtt, 216452000 Ft-os értékben. A felajánlások tárgya most is igen változó volt, de többségben még mindig a szolgáltatás, az étel- ital adomány és a pénzbeli hozzájárulások dominálnak.

A Pek-Snack is ennek szellemében adományozott egy nagyobb adag fánkot és süteményt 70 rászoruló gyermeknek a Károlyi István Gyermekközpontban. A Pek- Snack vezetősége is azt vallja, hogy minden apró figyelmesség és kisebb gesztus is sokat számít a gyermekközpont lakói számára, így igyekeztek olyasmivel meglepni őket, aminek minden gyermek örülni szokott.

 

Az Auchan Magyarország idén is meghirdette a 2010 óta futó programját a Gyermekszáj és Budapesti Étkezési Programot, mely során elindult újra az élelmiszerosztás olyan nehéz helyzetben lévő családok számára, akik most a pandémia alatt még inkább rászorulnak. Az adománygyűjtés során több mint 1 millió forintnyi étel és ital felajánlást sikerült összeszedni és azokat 10 családnak szétosztani. Ez az étel mennyiség a program szerint körülbelül egy éves fogyasztását teszi ki a családnak, de a program még nem zárult le.

A Dorkász Szolgálat Alapítvány is kivette a részét az adakozásból, 650 élelmiszercsomaggal kívánták szebbé tenni sok -sok családnak a húsvéti ünnepeket.

A felajánlások márciusi hónapjának 40%- a volt étel és ital alapú segítség, az élelmiszeripar egy olyan szektor, ahol a pandémiától függetlenül is számos adománygyűjtő, és segítségnyújtó program van folyamatosan, azonban talán az azzal a különbséggel, hogy eddig ezek a programok nem célozták olyan tematikusan, szervezetten és ennyire tudatosan a társadalom azon részét, aki támogatásra szorul.  Illetve a pandémia kezdete óta egyre csak nőtt azoknak a száma, akik pont ebbe a kategóriába esnek.

Az élelmiszeripar mellett, az egészségügy élvez még kiemelkedően fontos szerepet jelen helyzetben, ez a felajánlásokon is igen csak megmutatkozik. A márciusi és április eleji adományok 50%-a a kórházakat, és az egészségügyben dolgozókat hívatott segíteni.

Howmet-Köfém Kft közel 75 millió Ft-tal támogatta a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Kórház működését. A kórház úgy nyilatkozott, hogy a befolyt összeget több pulzoximéter és mobil diagnosztikai eszközök beszerzésére fordítják majd. Ezek az eszközök elengedhetetlen forrásai a vírus tüneteinek felismerésében, valamint, abban, hogy mikor a tünetek már ismertek, azokat hatékonyan tudják enyhíteni, azzal, hogy pontosan meg tudják mondani hol és milyen szerv, tag szorul ápolásra.

Az E.On Hungária csoport ismét bizonyította nagylelkűségét, legutóbbi felajánlása óta, ugyanis ezúttal 2200 liter fertőtlenítő folyadékot ajánlott fel a Magyar Máltai Szeretet Szolgálatnak. A szolgálat munkatársai nap, mint nap terepen dolgoznak, családokkal és rászorulókkal, így akárcsak az egészségügyi dolgozók, ők is fokozott veszélynek vannak kitéve.

Habár a tavaszi időszakban tavaly ilyenkor a felajánlások mértéke jelentősen megcsappant, reméljük, ez idén nem így lesz és minél érdekesebb adományokról tudunk majd beszámolni.

Tarts velünk továbbra is, hogy lásd, mit hoz a április felajánlások szempontjából és milyen érdekes mini interjúkkal készül a csapatunk.

 

Támogasd Te is a közös jó célokat!

Rögzítsd felajánlásodat!

#FELAJÁNLÁSOK

Böngészd a felajánlások listáját!
#együttsikerül

 

null

#CROWD CAPITAL

A Felajánlásmérő a közösségi felajánlásokat, a közösségi vagy társadalmi tőkét, azaz a crowd capitalt méri. Vagyis mindenki azt adja be a közösbe, amije van, amivel valahogy a közösségnek segíthet.

Bízunk benne, hogy az indikátor és kommunikációja jelentősen hozzájárul a reagálási és alkalmazkodási képességünk aktivizálásához!

#PÉLDÁK

Egész biztos, hogy az utóbbi időszakban számos felajánlással találkoztál Te is a közösségi médiában vagy valamelyik hírportálon. De milyen jellegű felajánlásokról van szó? Miket jelenítünk meg a Felajánlásmérőben? Lehet akár ingyenes online múzeumlátogatás, felajánlott laptop, elengedett jutalék, ingyenes felhasználási lehetőség, vagy éppen az otthoni tanulást segítő applikáció – mindezek piaci értéke megjelenik a Felajánlásmérő grafikonján.

A nagyszerű magyar kezdeményezésekről és felajánlásokról már a magyar (például a Roadster oldalán) és a világsajtó (többek között a The New York Times) is beszámolt.

#MÓDSZERTAN

Hogyan számoljuk a Felajánlásmérőt?

  • A Tőkeportál az online hírekből folyamatosan építi az adatbázist.
  • Az e célra kialakított felületen keresztül bárki beírhatja az általa vagy más által felajánlott szolgáltatást.
  • A Tőkeportál e célra kialakított eljárásrendje szerint validálja, értékeli, illetve megbecsüli a beérkezett információkat. Eközben felvesszük a kezdeményezővel a kapcsolatot, hogy az adatokat egyeztessük.
  • Az adatokat elemezzük, közzétesszük, és kommunikáljuk. A módszertant folyamatosan fejlesztjük.

#FELAJÁNLÁSMÉRŐ HÍREK ÉS INTERJÚK

#CSATLAKOZZ

Te is bejegyezheted felajánlásodat vagy más felajánlását!

Csak add meg a helyzet enyhítését szolgáló üzleti vagy társadalmi felajánlásod részleteit, és annak tényleges vagy becsült piaci értékét. Az általad felajánlott crowd capital értéke másnap már meg is jelenik Felajánlásmérőn.
Ha további részletek érdekelnek, ha részt vennél a munkában, írj nekünk a felajanlasmero@tokeportal.hu-ra.