#A KÖZÖSSÉGI BEFEKTETÉS

A közösségi befektetés folyamata

#1

Regisztráció a Tőkeportálon

Regisztrálj befektetőnek az e-mail címeddel, Facebook- vagy LinkedIn-fiókoddal.

#2

Profilod hitelesítése

Add meg személyes adataidat, majd a kért dokumentumok feltöltésével hitelesítsd a profilodat. A befektetői státusz megszerzéséhez töltsd fel bankszámlakivonatodat (elegendő a kivonat fejléce, a forgalom és egyenleg kitakarható), és töltsd ki befektetői tesztünket.

#3

Befektetés a futó kampányokba

Előre azonosított, befektetői státuszt szerzett felhasználóként kiválaszthatod az érdeklődési területednek megfelelő kampányt. Tegyél fel kérdéseket a kampányok fórumain, olvass el róluk minden információt, nézd meg videójukat és a feltöltött dokumentumokat. Befektetési szándékodat a ’Befektetek’ gombra való kattintással jelezheted. A befektetés azt jelenti, hogy előzetes (visszavonható) kötelezettségvállalást tettél a jövőbeli alaptőke-emelésben való részvételre. A befektetni kívánt összeg előlegét a Kampánygazda által a letétkezelő banknál nyitott letéti számlára kell utalnod – amihez a Kampánygazda kizárólag sikeres kampány után jut hozzá, az alaptőke-emelés végrehajtása után, akkor, amikor a Te értékpapírszámládon jóváírta a részvényeidet.

#4

A Kampány lezárása

A kampány lezárásakor a Tőkeportál értesíteni fog a kampány sikeréről. Sikeres kampány esetén az általad jelzett befektetési összeg és a befizetett előleg különbözetét a letéti számlára kell utalnod. Ez jelenti a végleges kötelezettségvállalást.

#5

Együttműködés és közösségépítés

Sikeres kampány esetén megkapod a részvényeket az értékpapírszámlára. Kövesd a vállalkozás tevékenységét, és ha tudod őket segíteni, azt is jelezd az emailekben megadott elérhetőségen.

#BEFEKTETÉS

Tudd meg hogyan fektethetsz be a Tőkeportálon

Milyen kockázatokkal jár a közösségi finanszírozási kampányba való befektetés?

A közösségi finanszírozás során történő befektetés legnagyobb kockázata a kezdő vállalkozás még ki nem próbált üzleti modelljének kockázata. A befektetés kiválasztásánál az alábbi szempontokat érdemes mérlegelni: A vállalkozás vezetősége – alapítói és menedzsmentjének tapasztalatai, elhivatottsága. A vízió- hova akarják eljuttatni a céget 5 éves időtávlatban Az üzleti modell – a nyereségtermelő képesség kockázatainak megítélése A…

Tudj meg többet!

Regisztráció az oldalon

Az oldalon bizonyos információk elérése és funkciók használata (kampány létrehozás és befektetés) regisztrációhoz és azonosításhoz kötött. A hozzáféréshez szükséges regisztráció és azonosítás csupán pár percet vesz igénybe. Regisztrálni az e-mail címeddel, Facebook-, vagy LinkedIn-profiloddal tudsz. Tranzakció lebonyolításához profilt kell létrehozni, ahol szükség lesz személyes iratok (például személyi igazolvány, útlevél, lakcímkártya) másolatának feltöltésére.

Tudj meg többet!

Befektetői profil típusok

A Tőkeportálon négyféle profiltípus közül választhatsz attól függően, hogy intézményesített vagy magánszemélyi keretek között szeretnél befektetni a futó kampányokba. A típusoktól függően más-más dokumentumot és adatot kérünk be a befektetői profil hitelesítéséhez, ezekről bővebben a profil kiválasztásánál olvashatsz.

Tudj meg többet!

Befektetés a kampányba

Miután hitelesített befektetővé váltál, böngéssz a lehetőségek között. A kampány részletes nézetében befektetőként újabb funkciókat érhetsz el. Kérdezhetsz közvetlenül a kampány oldalán a kampánygazdától, és letöltheted a kampánygazda által közzétett dokumentumokat. Ha találtál számodra szimpatikus kampányt, akkor csak kattints a “Befektetek” gombra a kampány részletes nézetében. Add meg, hogy milyen módon és mekkora összeget szeretnél…

Tudj meg többet!

Mekkora a legkisebb befektethető összeg?

A kampánygazdák már a kampány indítása előtt meghatározzák a minimálisan befektethető összeget. Az összeg kampányonként változik, ami a párezer forintos tételtől a több tízezer forintos tételig bármennyi lehet. Jellemzően a tőkecél nagysága és a kibocsátani kívánt részvények száma határozza meg.

Tudj meg többet!

Előlegek visszautalása

Ha jelezted a befektetési szándékodat egy kampányra, amelyik a határidőig nem érte el a kitűzött minimum tőkecélt, akkor a letéti számláról az előleget visszautaljuk. Ugyanígy járunk el abban az esetben is, ha a minimum tőkecél elérését követően fektettél be, és a kampány nem érte el a maximum tőkecélt.

Tudj meg többet!

Befektetés után

A sikeres kampányok lezárása után a Tőkeportál közreműködésével a részvényeket megkeletkeztetjük. Ezután a befektetésed értékével arányos részvényeid jóváírásra kerülnek az értékpapírszámládon.

Tudj meg többet!

Ki lehet közösségi befektető, és mivel jár a közösségi befektetés? Mi a minimális befektetési összeg és mikor kell azt kifizetni?

A közösségi finanszírozási kampányokba bármely azonosított nagykorú személy befektethet, aki az ÁSzF-et és az Adatkezelési Tájékoztatót elfogadja. Az adott kampány befektetési feltételeiben szereplő minimálisan befektethető összeget. Ha a kampány jegyzéssel valósul meg, akkor a befektetési szándék jelzését követően a teljes befektetni szándékozott összeget ki kell fizetni. Ha a Kampány célja a befektetési szándékot jelző előzetes…

Tudj meg többet!

Ki a minősített befektető?

Minősített befektető az értékpapírszámla-vezető minősítése alapján a pontos jogszabályi feltételeknek megfelelő személy lehet, akinek a kockázatvállalási képességét az átlagnál magasabbnak ítélik meg.

Tudj meg többet!

Hogyan növekszik a befektetésem értéke, hogyan térül és mikor tudok kiszállni a befektetésemből? Van-e másodlagos kereskedelem?

Az induló vállalkozásba történő befektetés tényleges értéknövekedéséhez mindig idő szükséges, jellemzően minimum 3 év, de inkább 5, ritkán persze van gyorsabb növekedés is. A befektetésről olyan döntést hozzunk, hogy ezen időtávra fel vagyunk készülve. Ennek végén sokszor a vállalkozás felvásárlásánál, exitkor tudjuk a cégérték-növekedést realizálni (cash out). Ugyanakkor, sokszor előfordulhat, hogy időközben újabb tőkebevonást hajt…

Tudj meg többet!

Mit jelentenek a befektetési feltételek?

A befektetési feltételek a kampánygazda vállalkozásban szerzett részesedésből szerzett jogokat és kikötéseket pontosítja. Jellemzően egy táblázatos felsorolás, amely 15-20 lényeges, 3 kérdéskört lefedő információt tartalmaz, s amikre példálul a kampány során a fórumon további kérdéseket lehet feltenni: a befektetői jogok, azaz a részvényhez kapcsolódó jogok (vállalatirányítási-, osztalék-, és exit esetét szabályozó jogosultságok) a vállalat irányításával…

Tudj meg többet!

Mit jelent a vezető befektető?

Nagyobb (30 millió Ft feletti), befektetési célú kampányok esetén jellemzően egy professzionális, tapasztalt kockázatitőke- befektető – angyal vagy tőkealap – megvizsgálja a vállalkozást és tárgyalja le a tőkeemeléshez kapcsolódó társasági szabályokat, amik az új és a régi részvényesek jogait és kötelezettségeit tartalmazzák. Ezt hívjuk befektetési feltételeknek, amik minden kampány oldaláról letölthetőek. A vezető befektető a…

Tudj meg többet!